Wie zijn we?

De Raad van Bestuur

Caroline Cols

Mama van Sébastien Email: caroline@les-avions-de-sebastien.be

Diego d'Udekem

Papa van Sébastien Email: diego@les-avions-de-sebastien.be

Simon Cols

Peetvader van Sébastien Email: simon@les-avions-de-sebastien.be

De onderzoeker (PhD)

Dr Gabriel Levy

Gabriel Levy is kinderarts in de Cliniques Universitaires Saint-Luc in Brussel, waar hij in mei 2018 een tweejarig fellowship in pediatrische onco-hematologie zal afronden.
Hij voltooide voordien zijn medische studies aan de Universiteit van Parijs-Descartes en zijn specialisatie in kindergeneeskunde in Rijsel, Frankrijk. Hij raakte al op jonge leeftijd geïnteresseerd in de pediatrische onco-hematologie en behaalde een Research Master in Oncologie aan de Universiteit van Paris-Sud, waarvoor hij een project uitvoerde over het beperken van de bijwerkingen van hersenradiotherapie aan het Karolinska Instituut in Stockholm. Voor dit project ontving hij een prijs van de Franse Nationale Academie voor Geneeskunde.

Directeur van werken en thesis promotor

Prof. Stefan Constantinescu

Stefan Constantinescu is hoogleraar Celbiologie aan de Katholieke Universiteit Leuven. Hij is arts (1988) en doctor in de Virologie (1992). Na een postdoctorale opleiding tussen 1995 en 2000 aan het Whitehead Institute for Biomedical Research van het MIT (bij professor Harvey Lodish), richtte hij zijn onderzoekseenheid op in Brussel, een joint venture tussen het Institut de Duve en de Brusselse afdeling van het Ludwig Institute for Cancer Research.
Zijn werk concentreert zich op de structuur en functie van cytokinereceptoren zoals EPO of TPO, de functie van JAK-eiwitten (Janus kinase) en de moleculaire basis van myeloproliferatieve neoplasie en myeloïde leukemie. Zijn groep heeft verscheidene activerende mutaties ontdekt in genen die coderen voor cytokinereceptoren of JAK-eiwitten, en heeft in samenwerking met William Vainchenker bijgedragen tot de ontdekking van de V617F-mutatie van JAK2, de meest voorkomende mutatie bij myeloproliferatieve neoplasie.
Stefan Constantinescu is lid van de Koninklijke Academie voor Geneeskunde van België en heeft van de Belgische federale regering de vijfjarenprijs 2010-2015 voor medische wetenschappen gekregen.
> Meer informatie hier.

Internationale wetenschappelijke adviseurs

Prof. Irene Roberts

Na medische studies tussen Groot-Brittannië en de Verenigde Staten, tijdens welke zij zich specialiseerde in kinderhematologie, werd Irene Roberts in 2000 hoogleraar kinderhematologie aan het Imperial College in Londen.
In 2013 trad zij toe tot de afdeling kindergeneeskunde van de Universiteit van Oxford als hoogleraar kinderhematologie en werd zij benoemd tot directeur van het benigne hematologische pathologieteam van de NIH Collaborative Organisation for Translational Research in Rare Diseases. Haar werk is gewijd aan onderzoek naar hematologie tijdens de ontwikkeling met een bijzondere belangstelling voor neonatale hematologie en genetische hematologische ziekten van het kind. In dit verband heeft zijn werk met name vooruitgang gebracht op het gebied van leukemie in verband met trisomie 21.
> Meer informatie hier.

Prof. Mitchell Weiss

Professor Mitchell Weiss is sinds 2014 hoofd Hematologie in het St. Jude Chidren’s Research Hospital in Memphis, TN.
Zijn dienst wordt internationaal erkend voor zijn leidende rol in de vooruitgang van de kennis over het begrip en de behandeling van sikkelcelziekte, beenmergtapplasie, hemofilie, immuundeficiënties en andere goedaardige hematologische aandoeningen.
Professor Weiss houdt zich bezig met de mechanismen van genexpressie tijdens de ontwikkeling van bloedcellen, het gebruik van pluripotente stamcellen bij het modelleren van hematologische pathologieën bij de mens (waaronder leukemie), de biologie en structuur van hemoglobines en de rol van ubiquitin-ligases en niet-coderende RNA’s bij de maturatie van erytroblasten.
Mitchell Weiss heeft de “Career Development Award” van de Leukemia and Lymphoma Society (USA) ontvangen. Hij is lid van de American Society for Pediatric Research en de American Medical Association (AAP).
> Meer informatie hier.

Prof. Andre Baruchel

Professor André Baruchel is hoofd van de afdeling Hematologie en Immunologie van het Robert Debré-ziekenhuis in Parijs. Hij is een erkend specialist op het gebied van leukemie bij kinderen, die hij zowel op het gebied van fundamenteel onderzoek, via studies over residuele ziekte en klonale evolutie, als op het gebied van klinisch onderzoek, als voorzitter van de Franse Groep voor de Studie van Acute Lymfoblastische Leukemie, heeft bestudeerd.
André Baruchel is ook gespecialiseerd in het zoeken naar nieuwe behandelingen in de kinderhematologie en is verkozen lid van de raad van bestuur van het consortium ITCC (Innovative Therapies for Children with Cancer). Hij is ook lid van het Comité voor gegevensbewaking van de Children Oncology Group (COG) en van het Internationaal Comité van de American Society of Hematology (ASH).
> Meer informatie hier.
> Ou ici.

Dr. William Vainchenker

William Vainchenker is een pionier op het gebied van hematopoëse, megakaryopoëse en de moleculaire grondslagen van myeloïde maligniteiten. Hij is Directeur Onderzoek Emeritus bij INSERM en stichtte een INSERM-onderzoekseenheid die zich bezighoudt met hematopoëse en stamcellen bij Gustave Roussy. Hij is lid van de Academie van Wetenschappen van het Institut de France en heeft verschillende prijzen gewonnen, waaronder de Dameshek-prijs van de American Society of Hematology (ASH) en de José Carrera-prijs van de European Association of Hematology.
> Meer informatie hier.
> Of hier:

Prof. Muriel Moser

Muriel Moser studeerde biologie, en in het bijzonder immunologie, aan de Université Libre de Bruxelles (ULB), waar zij in 1983 haar doctoraat behaalde. Na een postdoctoraal mandaat van 3 jaar aan het National Institute of Health (NIH, USA), keerde ze terug naar de ULB. Zij was Vice-Rector Onderzoek aan de ULB en is momenteel Directeur Onderzoek van het Fonds National de la Recherche Scientifique en Decaan van de Faculteit Wetenschappen aan de ULB.

Het hoofdthema van de studie is de biologie van dendritische cellen, de schildwachten van ons organisme, die in staat zijn een ontsteking of een infectie, maar ook een tumor op te sporen. Zijn groep heeft aangetoond dat dendritische cellen ziekteverwekkers of stresssituaties detecteren en naar lymfoïde organen migreren, waar zij een immuunrespons activeren, onder meer om tumoren af te stoten. De meer recente projecten van zijn groep betreffen de studie van de rol van dendritische cellen in immuuntolerantie en de onderliggende moleculaire mechanismen.
> Meer informatie hier.

Ondersteuningscomité voor promovendi

Président :

Prof. Pierre Coulie
> Meer informatie hier.

Promotor :

Prof. Stefan Constantinescu
> Meer informatie hier.

Co-Promotor :

Prof. Bénédicte Brichard
> Meer informatie hier.

Leden :

Prof. Hélène Antoine-Poirel
> Meer informatie hier.

Prof. Frédéric Lemaigre
> Meer informatie hier.

Prof. Wen-Hui Lien
> Meer informatie hier.

Prof. Nisha Limaye
> Meer informatie hier.